Naapurirakkautta.

En kuulu niihin suomalaisiin jotka aina tilaisuuden tullen nälvivät ruotsalaisia. Hurri-vitsit saavat minut näkemään punaista ja enkä voi sietää ihmisiä jotka kuvittelevat että ruotsalaisten vihaaminen on ihan oikeutettua (ja niitähän täältä löytyy). Miten esimerkiksi seuraavat lausahdukset eroavat toisistaan:

"Hurrit on tyhmiä."
"Neekerit on tyhmiä."

Kumpaakaan ei fiksu ihminen sanoisi, mutta ensimmäisen sanominen ei jostain syystä ole väistämätön sosiaalinen itsemurha. On kuitenkin kiistämätön tosiasia, että kumman tahansa sanominen on idioottimaista ja, kyllä vain, rasistista.

Asia ei ärsytä minua kuitenkaan ainoastaan siksi, että muutenkin vastustan rasismia. Ruotsi-vihaajat saavat minut kimpaantumaan, koska itse rakastan länsinaapuriamme koko sydämestäni! Kun muut ennen risteilyä pohdiskelevat minkä biletopin aikovat vetää niskaansa laivan diskossa, minä panikoin seuraavan päivän Tukholma-asuani. Mitähän sitä taas laittaisi päälleen jotta näyttäisi edes puoliksi yhtä hyvältä kuin ne ihanat ruotsalaiset. Ja laivallahan ei ekana iltana voi riekkua liian myöhään, silmäpussit eivät kaunista ketään. Helsinkiin tultaessa biletetään sitten senkin edestä, kotona kun saa toisinaan näyttää niin hirveältä kuin lystää.

Voisin jauhaa Ruotsin ihanuudesta vaikka kuinka. Yritän vähän rajoittaa, ettei ihan romaanin kirjoittamiseksi mene. Omiin suosikkeihini kuuluvat mm. seuraavat asiat.

1.Katumuoti

Stockholm Street Style on (The Sartorialistin lisäksi tietysti) ehdottomasti yksi parhaista katumuotisivustoista. Siinä missä suomalaisten perustyyliin kuuluvat huonosti istuvat Onlyn farkut, on ruotsalaisissa yleisesti ottaen enemmän tyyliä. Vierastan toisaalta myös orjallista muodin seuraamista, mutta persoonallisuuden heijastaminen vaatteiden välityksellä ja trendien muokkaaminen omaan tyyliin sopivaksi älyttömyyksiin menemättä on asia jota näkee ruotsalaisten keskuudessa usein.

Inspiraatiota, inspiraatiota, sanon minä.

Tähän väliin pitää todeta, että ruotsalaiset muotiblogit eivät ole jostain syystä oikein iskeneet minuun. Ehkä olen vain nähnyt niitä vähän heikompitasoisia yksilöitä. Osaako kukaan suositella mitään erityisen hyvää?

2.MusiikkiOlen todennut kuuntelevani todella paljon ruotsalaista, toisinaan myös ruotsinkielistä musiikkia. Tällä hetkellä olen aivan ihastunut tukholmalaisen Lykke Lin musiikkiin. Muita ihania ovat mm. Shout Out Louds, Mando Diao, The Ark ja Veronica Maggio. Minkä sille mahtaa, jos toiset osaa paremmin.

Nimim. Euroviisujen aikana meinasi tulla lättyyn useampaankin otteeseen

3. Astrid Lindgren

Kävin kesällä Kulturhusetissa katsomassa Lindgrenin elämää käsittelevän valokuvanäyttelyn. Olen aina rakastanut hänen kirjojaan, mutta näyttelyn vuoksi opin arvostamaan Lindgreniä myös ihmisenä. Mieletön elämä, upea luonne ja lyömätön huumorintaju. "Kuolen mielelläni, mutta en juuri nyt. Minun täytyy ensin siivota talo."

Muina ihanuuksina mainittakoon Nilson & Rizzo, kohteliaat autoilijat, yleisurheilijat, riikinruotsi, polkkapossut ja kuningasperhe. Heja Sverige!

2 kommenttia:

Anni kirjoitti...

Hyvä postaus! Olen samoilla linjoilla Ruotsirakkauden suhteen. :) Jos olet tykästynyt ruotsalaiseen musiikkiin, niin suosittelen myös seuraavia: Jenny Wilson, Frida Hyvönen ja Anna Järvinen. Etenkin Wilson on myös äärimmäisen tyylikäs nainen!

Lina kirjoitti...

Jenny Wilsonilla on kyllä ainakin makeita musavideoita! Anna Järvinen vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Olen tässä paisutellut innostustani, ehkä joulun jälkeen pitäis päästä levykauppaan asti. :)